Kirjurinluoto

Kivenheiton päässä Porin torilta sijaitseva Kirjurinluoto – tai porilaisittain pelkkä Kirjuri – on luonnonkaunis puistoalue aivan kaupungin keskustan kupeessa. Veden ympäröimä keidas tarjoaa yllin kyllin tilaa kiireettömään oleskeluun ja luonnonkauniista ympäristöstä nauttimiseen. Kirjurinluodossa voi fiilistellä myös Pori Jazzin historiaa, sillä Euroopan vanhimpiin kuuluvaa rytmimusiikin festivaalia on järjestetty alueella vuodesta 1966 lähtien. Kirjurinluodon legendaarisella Lokkilavalla ovat vuosien ja vuosikymmenten varrella vierailleet muun muassa Stevie Wonder, Alicia Keys ja Bob Dylan. Puistoalueen kainalossa sijaitsee valtava Kirjurinluodon areena, jolla nykyään järjestetään Pori Jazzin pääkonsertit.

Tekemistä ja kokemista Kirjurinluoto tarjoaa monenikäisille: upealta hiekkarannalta on mukava pulahtaa uinnille Kokemäenjokeen, ja kävely- tai juoksulenkkiä ajatellen alueella kiertää useita teitä sekä polkuja. Lapsia ilahduttaa jättimäinen Pelle Hermannin leikkipuisto, joka kuuluu sarjassaan Suomen kärkikastiin. Alueelta löytyvät myös suosittu frisbeegolf-rata, beachvolley-kentät sekä liikennepuisto Vinkkari, jossa lapsilla on mahdollisuus hypätä polkuauton rattiin.

Kirjurinluotoon kuuluvat oleellisena osana alueella asustavat eläimet, kuten vuohet, lampaat ja alpakat. Vuosikymmenten ajan Kirjurin kävijöitä ovat ihastuttaneet myös eri lintulajit: puiston aitauksessa asuu kesäaikaan kuningas- ja platinafasaaneita, erilaisia kanoja ja kukkoja, turkinkyyhkypariskunta, reilu tusina riikinkukkokyyhkyjä, kaksi riikinkukkoa ja kaksi riikinkanaa. Tarhattujen lintujen lisäksi puiston lammikoissa uiskentelee villilintuja – muun muassa sinisorsat ovat tottuneet pesimään rauhallisessa puistossa.

Kirjurinluotoon kävelee Porin keskustasta muutamassa minuutissa. Alueelle johtaa kolme eri siltaa – esteettömiä ovat Raumansilta ja Pormestarinluodon puoleinen kaarisilta sekä Kirjurinluoto itsessään. Luodolle pääsee kätevästi myös pyörällä tai autolla, ja parkkitilaa on tarjolla runsaasti. Kaupunkijuna Poritar kuljettaa kävijöitä kesäisin kauppatorin ja Kirjurinluodon välillä. Veneellä pistäytymistä varten on rannassa 24h-vierasvenesatama.

Lisätietoja Kirjurinluodosta löydät Visit Porin sivuilta!

Tilaa uutiskirjeemme

* pakollinen kenttä